Ikrény címere

cimerA községi címer tervezésekor elsődleges szempont volt olyan motívumok beépítése, melyeket a helybeliek magukénak éreznek, de az idegenek számára is tetten érhető és főleg érthető legyen.

A címerpajzs alakja szimmetrikus, oldalai párhuzamosak, felül az oldalakra merőleges, alul félkörívben zárul. Vízszintes vágás középen két mezőre osztja a pajzsot.

A felső pajzsmezőben a kastély és a magtár épület között található barokk kapuboltozat stilizált, egyszerűsített alakja látható. Túl azon, hogy e kapunak helytörténeti jelentősége is van, szimbolikus tartalmat is hordoz úgymint fogadókészség, vendégvárás, vendégszeretet, nyitottság és minden egyéb, amit egy nyitott kapu szimbolizálni tud.

Az alsó pajzsmezőben a települést és határát közrefogó két folyó (Rába és Rábca) látható kék színben. Heraldikailag ez a mező pólyaként is felfogható. A vízből kiemelkedő gazdagon termő földre utal az arany(sárga) szín, rajta három buja vízinövény csomóval, melyek jelenthetnek valamilyen kultúrnövényt is (búza, árpa, stb.). A három a teljességet szimbolizálja, akár profán, akár vallási értelemben.
A címerpajzs felett, szorosan zárva a magyar szent korona stilizált formában látható összhangban az egész címerpajzzsal.

   

Ikrény hírlevél

Tisztelt látogató! Ikrény hírlevélre való feliratkozásához kérem töltse ki az alábbi adatokat.

E-mail*
Név*
CAPTCHA Image
Ellenőrző kód*
   Új ellenőrző kód