Tisztelt Ikrényiek!

A Székely Nemzeti Tanács 2019-ben beterjesztett egy javaslatot az Európai Bizottságnak, amelyet a bizottság 2019.05.07-én bejegyzett: "Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fennmaradásáért"

A kezdeményezésnek a lényege és célja, hogy az EU kohéziós politikájában kezelje kiemelten azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, nyelvi vagy vallási sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ilyenek többek között a határon túl élő magyar (székelyek, felvidéki, erdélyi, horvátországi, stb magyarok) és egyéb európai őshonos nemzeti kisebbségek (pl. magyarok, székelyek, katalánok, németek, baszkok, flamandok, bretonok, lengyelek, horvátok, szlovákok, románok, stb.)

A gyakorlatban azt jelentené, hogy ezek a régiók egy elkülönített EU-s támogatási alapból pénzügyi, fejlesztési támogatásban részesülhetnének.

A kezdeményezést támogató aláírások összegyűjtésére online gyűjtési rendszer szolgál. A kezdeményezés sikerességéhez legalább hét különböző EU tagállamból legalább 1 millió aláírás összegyűjtésére van szükség, azonban az egyes tagországokat tekintve is van egy minimum elérendő létszám.

A támogatási aláírások benyújtására 2019. június 7. - 2020. május 7. közötti időszakban (május 7-én még lehet), az alábbi linkeken lehetséges:

SZAVAZNI lehetséges ITT:

https://irdala.hu

https://www.iamsigning.com/

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

 

További információk:

https://www.facebook.com/irdala.hu/

http://www.nationalregions.eu/

https://nemzetiregiok.eu

Ikrény Község Önkormányzata