Tisztelt Lakosság!

 

A Magyar Közlöny 2020. november 10-én megjelent 242. számában olvashatóak a Kormány újabb védelmi intézkedései, melyek a mai naptól lépnek életbe.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete (továbbiakban Kormányrendelet) tartalmazza a részletszabályokat. Ezek közül összefoglaló jelleggel a fontosabb rendelkezésekről szeretném tájékoztatni Önöket, amelyek a helyi viszonyokat is érintik:

 

-        Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe – a Kormányrendeletben meghatározott kivétellel - a mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

-        Minden gyülekezés tilos.

-        Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.

-        Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász,masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

-        Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, sporteseményeket, zenés-táncos rendezvényeket, magánrendezvényeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

-        A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

-        Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, tilos viszont a csapatsportok gyakorlása. Tehát a futókör és a kültéri edzőpark egyénileg látogatható.

-        A szabadidős létesítmények használata tilos, tehát az ikrényi könyvtár és IKSZT is zárva tart a veszélyhelyzet fennállásáig.

-        A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak.

-        Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.

-        Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg, esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

-        Vendéglátó üzletben tartózkodni csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében – az ehhez szükséges időtartamig megengedett.

-        Este 7 óra és reggel 5 óra között az üzlet, a lottózó, valamint a nemzeti dohánybolt köteles zárva tartani.

 

A kormányrendeletben meghatározott védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi, és a szabályok megsértése esetén bírság kiszabására. valamint helyiség, intézmény bezárására kerülhet sor.

 

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az önkormányzati hivatalban ügyintézés során is kötelező a maszk viselése, valamint az egészségügyi intézményekben és a postai szolgáltató ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségében is.

 

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

 

Kérjük a fenti szabályok betartását! Vigyázzanak magukra és egymásra is!

 

Ikrény, 2020. november 11.

 

Németh Tamás 
polgármester