Tisztelt Lakosság!

Az Országgyűlés módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt és a természet védelméről szóló törvényt, miszerint az idei évtől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Megjelent egy kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre tekintettel átmenetileg felülírja az általános tilalmat, és a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében hagyja a kerti hulladék égetésének szabályozását. Ennek értelmében a jelenleg avar- és kerti hulladéké égetését engedélyező önkormányzati rendelet ezen időpontig hatályban marad, vagyis Ikrényben szerdán és szombaton 09.00 órától 17.00 óráig engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése.

Ennek ellenére továbbra is kérjük Önöket, hogy csak az általános és alapvető észszerűségi szabályok betartásával válasszák a kerti hulladék megsemmisítésének ezen módját.

 

                                                                                                                              Ikrény Község Önkormányzata