Tájékoztatás II. fokú hőségriasztásról

 

A Győr-Moson-Sopron Megyei, Győri Helyi Védelmi Bizottság tájékoztatása szerint dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve

2021. június 28-án (hétfő) 12.00 órától 2021. június 30-án (szerda) 24.00 óráig

az ország egész területére vonatkozóan II. fokú hőségriasztást rendelt el.

 

A II. fokú hőségriasztás esetén az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot. A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok, valamint a megyei együttműködő szervezetek figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a hőségriasztásról tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Mentőszervezetét, a megyében található fekvő- és járóbeteg-ellátó intézmények vezetőit, valamint az alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatókat.

A hőség riasztás elrendeléséről értesítésre kerültek a Megyei Védelmi Bizottság tagjai, az együttműködő szervezetek, valamint a közüzemi szolgáltatók területi illetékes szervezetei.

Tanácsok a hőség idejére (forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu):

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet!

Egyéb ismertetők, tanácsok az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi weboldalán találhatók: http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai