Körzeti megbízott rendőrök elérhetősége:

Bencsics István rendőr zászlós:  0630/416-0985

 

Rendőrség központi hívószám:  107 vagy 112

 


Bűncselekmények megelőzéséről

Tisztelt ikrényi lakosok!

A tapasztalataim azt mutatják, hogy a magas számban előforduló vagyon elleni bűncselekményeket, és az ettől való jogos félelmet a tulajdonosok részéről nem követi gondos védekezés. A betörésből, lopásból származó károk egy része az áldozatok könnyelműségével, felelőtlenségével magyarázható. Gondolok itt az estére a ház előtt hagyott kerékpárokra, vagy a nyitva hagyott kertkapura, ami egyértelmű jelzést ad a bűnözőknek, hogy nincs otthon a gazda. A községben történt betörések egy része elkerülhető lett volna, ha a lakók aktívabb védekezéssel nehezítik a betörők dolgát. Hogyan? Merül fel jogosan mindenkiben a kérdés. Most pár olyan ötletet szeretnék adni, amihez nincs szükség nagyobb anyagi ráfordításra, csak kisebb odafigyelésre, íme:

- Használjuk a zárakat

Távozásunkkor, még ha az rövid idejű is és csak a közelbe történik, zárjuk be gondosan az ajtókat, ablakokat, garázst.

- A rejtett kulcsok

Lehetőleg ne helyezzünk el rejtett tartalék kulcsot az általunk biztosra vélt helyen, mint például a lábtörlő, virágcserép alatt stb.

- A házszámok

A házszámokat az utcáról is jól látható helyen helyezzük el, mert adott esetben nagyban segítheti az intézkedő hatóságok munkáját.

- Környezetünk rendje

 A széthagyott kerti szerszámok, gépek, gyermekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyen ellophatók, szinte vonzzák a besurranó tolvajokat.

- A garázs

 Ügyeljünk rá, hogy garázstakarításkor csak rövid időre legyenek láthatóak az ott tárolt eszközök, mert egy alkalmi tolvajnak így szinte felajánljuk értékeinket. Soha ne hagyjuk a ház előtt, vagy a garázsban álló autónkban az indítókulcsot.

- Értéktárgyak megjelölése

Vezessen értékeiről HÁZILELTÁRT, amit korábban már minden háztulajdonosnak a rendelkezésére bocsátottam, de kérésre a helyi polgármesteri hivatalban biztosan hozzájuthat, akinek még nincs a birtokában. A leltárt tartalmazó kis füzetet jól rejtse el mindenki, nehogy illetéktelen kezébe kerüljön, és amennyiben bűncselekmény áldozatává válik annak bemutatásával nagyban megkönnyítheti hatóságunk munkáját.

- Külső növényzet

 Megfelelően látható a bejárati ajtó az utcáról, vagy el van takarva sűrű növényzettel? Ha igen, ritkítsuk meg azt annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni.

A fenti gondolatok után egy aktuális problémára hívnám fel a figyelmet. Sajnos korábban községünkben is volt rá példa, hogy különböző ürüggyel (pl.: tollgyűjtés, vizet kértek, váltson fel pénzt) kértek bebocsátást otthonunkba, majd kihasználva jóhiszeműségünket megszabadítottak értékeinktől.

Sokszor valamilyen szolgáltató nevében (EON, ÉGÁZ, stb.) keresnek meg bennünket. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy valóban szakember jött hozzánk, kérjük el az igazolványát. Telefonáljunk be az adott szolgáltatóhoz, és érdeklődjünk, hogy valóban dolgozik-e ott az előttünk álló idegen. Amennyiben nem biztos dolgában, mondja meg az illetőnek, hogy jöjjön vissza később, és hívjon segítségül hozzátartozót, vagy hívja a rendőrséget.

Ha a környezetünk és saját magunk nem készülünk fel a lehetséges támadások elhárítására, ne várjuk, hogy eredményesen fel tudjuk venni a harcot a betörőkkel. Meg szeretnék kérni mindenkit, hogy figyeljen a környezetére! Egy mindennapos bolti bevásárlás alkalmával is láthatunk idegen személyeket ismerősünk udvarán, vagy idegen autót parkolni rokonunk háza előtt. Kérem, hogy jól figyeljék meg az idegen(ek) külsejét, írják fel a jármű rendszámát, színét, mert később a felírt  információ nagy segítséget nyújthat a nyomozások során.

Remélem hasznát veszik a fenti tanácsoknak és ne feledjék éberség, biztonság! 

Szalay Zsolt r. tzls

Ikrény volt körzeti megbízott rendőre       


Tegyünk a biztonságunkért

A Győr környéki településeken ismét feltűntek olyan átutazó, ideiglenesen itt tartózkodó bűnözők, akik az ún. megtévesztéses lopásokkal igyekeznek minél nagyobb értékekhez, készpénzhez jutni oly módon, hogy főként idős emberek otthonába mennek be különböző indokkal. Így volt ez annak az idős embernek otthonában is, ahova a nyugdíjfolyósító munkatársának kiadva magukat jutottak be bűnözők és kérték, hogy az előző havi nyugdíjból egy 10.000 Ft-ost mutasson meg az ott lakó, mert annak számát le akarják írni. Amikor a későbbi sértett elővette a pénzt, annak helyét megfigyelték és a figyelmét elterelve észrevétlenül eltulajdonították megtakarított közel 400.000 Ft készpénzét.

Sajnos Győr  és Győr környéki települések nagy része, - így Ikrény is – frekventált főút mellett fekszik, ezért egyre többször válhatnak az ott élők és üzlet tulajdonosok átutazó bűnözők áldozatává.

Házaik kapuját zárják gondosan akkor is, ha azt az elmúlt évtizedekben nem látták szükségesnek. Otthonaikat 
hivatalos ügyben felkereső személyek magukat igazolvánnyal tudják igazolni, ezt minden esetben kérjék az Önökhöz érkezőktől. Kezdődnek az őszi munkák, gyakran fordul elő, hogy hátra mennek a kertbe, akár csak rövid időre és ezért nem érzik fontosnak, hogy a kaput vagy a lakásuk bejárati ajtaját bezárják. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy néhány perc alatt is besurranó tolvajok áldozatává válhatnak.

Az ajtók kulcsait tartsák maguknál, ne tegyék azt az ajtó közelében lévő „dugi” helyekre, mert higgyék el, hogy 
ezeket a helyeket a bűnözők már gyakorlatból ismerik. Ne hagyják a kulcsot a zárban sem, mert az olyan mintha be sem zárták volna ajtajukat és a kulcs ez esetben le is másolható.

Amennyiben otthonaikat elhagyják, úgy az ajtókat, terasz ajtókat, ablakokat indulás előtt ellenőrizzék, hogy gondosan bezárták-e. Lakásaikat akkor szellőztessék, ha otthon tartózkodnak. A fürdő és wc ablakok szintén ne maradjanak nyitva, mert vékonyabb testalkatú személy azokon is be tud mászni. A lehúzott redőnymagában nem véd, az ablakot is be kell csukni.

Otthonaikat lehetőleg több zárral – hevederzárral több ponton záródó biztonsági zárral, elektronikus biztonsági rendszerrel védjék. A családi házaknál tartott kutya önmagában nem elég hatékony védelem. A kutya jelez, de a 
jelzésre gazdájának figyelni kell. Gépjárműveiket minden esetben zárják be még akkor is ha csak rövid időre szállnak ki. Sem az utcán, sem az udvarukban ne hagyják nyitva.

A gépjárművekben –különösen látható helyen – ne hagyjanak értéket, táskát, mobiltelefont, mert azokat, az ablak betörésével, zárfelszúrással egy gyakorlott bűnöző pillanatok alatt ellophatja, és még gépkocsijukban is nagy összegű rongálási kár keletkezhet.

Szeptemberben megkezdődött az iskolai tanév. Ikrényben is sok gyermek közlekedik kerékpárral és gyalogosan is. Vigyázzanak rájuk. A szülők gondoskodjanak arról, hogy a gyermekük kerékpárja biztonsági berendezésekkel 
világítással felszerelt, megfelelő műszaki állapotú legyen. Gyermekeik biztonsága mindennél fontosabb, ezért tanítsák meg őket a biztonságos közlekedés szabályaira, a gondos odafigyelésre.

A közlekedésbiztonság szabályai mindenkire vonatkoznak. Amikor gépjárművel érkezik valaki szórakozó helyre és ott alkoholt fogyaszt a továbbiakban nem vezetheti a járművét. Alkoholos befolyásoltság alatt járművet vezetni tilos. Azon személyeknek, akik ittasan vezetnek vajon eszükbe jut-e, hogy bármelyik pillanatban eléjük léphet egy kisgyermek, vagy baleset okozói lehetnek. Gondoljanak arra, hogy baj bármikor – még rövid útszakaszon is – bekövetkezhet.

A település lakói közül többen rendelkeznek engedéllyel arra vonatkozóan, hogy a Rába folyó töltésén közlekedhetnek. Kérjük azonban vegyék figyelembe, hogy a folyón levonuló áradások valamint árvízvédelmi munkálatok során a korlátozások rájuk is vonatkoznak, ilyen esetekben a felázott töltésen nem közlekedhetnek és települések védelmében ne is közlekedjenek.

Több éve község körzeti megbízottjaként teljesítek szolgálatot, vigyázzuk a település rendjét és segítünk Önöknek.

Mindannyian segíthetik a rendőrség munkáját – településük biztonsága érdekében – hogyha odafigyelnek egymásra, a környezetükben feltűnően viselkedő idegenekre. Mindez nem kerül semmibe, mégis nagyon sok bűncselekmény előzhető meg ezzel.

Segítségüket köszönöm!

Szalay Zsolt
rendőr tzls, volt körzeti megbízott